Covid-19 Pandemisi Dijitalleşmeyi Nasıl Hızlandırdı?

HelloWorld Digital Agency
3 min readNov 26, 2020

--

Pandemi salgını, tüm dünyayı hazırlıksız bir şekilde yakaladı ve adeta çarpık kentleşmenin göbeğinde sallanır gibi sallandık. Bildiğimiz tüm pratikler unutuldu, ezberler bozuldu.

Dijitalde yankılanan #StayHome çağrıları, hayatımızın dinamiklerini temelden değiştirdi. İşe gitmeden çalıştık, okula gitmeden derslere girdik, hastaneye gitmeden muayene olduk, market gezmeden alışverişimizi yaptık. Gerçekleşen ekonomik daralma ile dijital dönüşüm büyük önem kazandı.

Salgın ile Gelen Dijitalleşme

Yeni Normal, dünya üzerindeki rekabet koşullarını yeniden tanımladı ve dijital dönüşüme adapte olamayan birçok şirketin oyun dışı kalmasına sebep olacak kadar derindi.

Bir rüya olan evden çalışma, şirketler tarafından zorunlu bir çalışma modeli olarak uygulamaya koyuldu. Birçok çalışan, adaptasyon sürecinde, bilgisayarlarını evinin salonuna taşıyarak kendi küçük ofislerini kurdu. Zoom ekranlarına taşınan iletişim ile kurum kültürünü dijitalde yaşattık. Happy Hour’larımıza ne oldu?

Ara verilen örgün eğitim ile yeni eğitim normaline geçiş yapıldı. Yükseköğretimden alışık olduğumuz uzaktan eğitim, ilkokul ve ortaöğretimde birçok bilinmeyenle karşımıza çıktı. Milyonlarca öğretmeni, öğrenciyi ve veliyi hiç alışık olmadıkları bir durumun içinde bıraktı. Eğitim-öğretimin kaldığı yerden devam edebilmesi için dijitalleşme mecburi ve ani bir ivme kazandı. EBA platformunun yanı sıra, Zoom, Google Classroom vb. uygulamalar üzerinden eğitim hayatı devam etti.

Hayat eve sığarken, Covid-19 süreci, sağlık alanında dijital çözümlerin gerekliliğini bir kez daha gözler önüne sermiş durumda. Pandemi sebebiyle sağlık hizmetine ulaşmak, herkes için kolay olmadı. Cep telefonu, tablet veya bilgisayar üzerinden, online randevu almak, görüntülü veya sesli görüşme ile doktor ile görüşme, talebe bağlı sağlık hizmeti modeline doğru köklü bir değişikliğe yol açtı. Yüz yüze sağlık hizmetinden ziyade teletıp çözümlerine yönelik talepte büyük bir artış yaşandı. Ev konforunda, bir telefon yakınlığınsa sağlık hizmeti alabilmek, hastaların virüse maruz kalma riski olmaksızın hızlı bir şekilde değerlendirilmesini sağladı.

Koronavirüs salgını sebebiyle alınan tedbirler kapsamında sanat icra eden kurumlar da fazlasıyla etkilendi ancak bu durum sanatçıları durdurmadı. Konser, sinema, tiyatro, müze ve sergiler; mekânlardan bağımsız olarak dijital ağlar ve platformlar aracılığı ile izleyicisine/dinleyicisine ulaştı. Özellikle salgın sebebiyle dijital platformlarda verilen canlı konserlerde artış yaşandı.

Biz pandemide ne yaptık?

Pandemi ile birlikte tüm sektörlerde kartlar yeniden dağıtılırken dijital aşığı bizler, dijital dönüşümün tam merkezindeydik. Markalarımızın yeni bir dünyaya merhaba demeleri için etkin iletişim stratejileri geliştirdik. Marka algısını yeniden konumlarken, müşteri sadakatimizi de arttırdık.

Biraz daha detaylı ele alırsak…

İçinde bulunduğumuz bu süreçte ve hatta kriz sürecinde, markanın hedef kitlesiyle iletişimini sürdürmesi ve bunu yaparken de güven ilişkisi inşa ederek markanın hedef kitlenin yanında hissettirmesi büyük önem taşımakta. Mevcut iletişim ve içerik planımızı gözden geçirerek, hangi içeriklerin durdurulacağını hangi içeriklerin devam edeceğini belirledik. Gündeme uygun olan içerikleri hedef kitlelerimize sunduk.

Yürüttüğümüz etik pazarlama ve marka stratejileri ile hedef kitlelerimize doğru ve net mesajlar vermek gayretini hep sürdürdük. Özellikle endişe ve belirsizlik üzerimizde bu denli hâkimiyet kurmuşken; satış ve Kar hedefinden uzak bir marka algısı ile hedef kitleye aradığı bilgiyi ulaşmasını sağlayacak şekilde fayda ve hizmet odaklı bir bakış açısı ile ilerledik.

Sonuç olarak, dijitalleşme artık bir tercih değil, önemli bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkıyor. Salgın ile birlikte şirketler, uzun vadede olumlu yönde ayrışabilecekleri teknolojik yatırımlar ile dijitalleşmenin yeni yollarını arıyor. Bu süreçte, kullanıcı deneyimini merkeze alarak inşa edilen dijital markalar, müşteri sadakatiyle birlikte daha rahat yol alırken; dijitalleşmeyi tam anlamıyla gerçekleştiremeyenler ise sürdürülebilirlikleri konusunda tedirginler.

Peki, Koronavirüs sizin hayatınızı nasıl değiştirdi?

--

--